Zdrowie

Czy pies może jeść szpinak?

Szpinak (nazwa botaniczna: Spinacia oleracea) jest bardzo niskokaloryczny (tylko 16 kcal na 100g) i zawiera ważne witaminy, przeciwutleniacze i minerały. Ale szpinak ma również pewne wady. Nie jest on odpowiedni dla każdego psa i jest kilka rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy jego przygotowaniu. Jeśli zastanawiasz się, czy szpinak jest jadalny dla twojego psa, odpowiedzi znajdziesz tutaj.

Świeże, zielone liście szpinaku

Tak czy nie?

To zależy. Psy mogą jeść szpinak pod warunkiem, że zostanie on właściwie przygotowany i podany w odpowiedniej dawce. Obfita zawartość kwasu szczawiowego i często wysoka zawartość azotanów mogą być szkodliwe dla psów. Niektórym psom w ogóle nie powinno się podawać szpinaku.

Poniżej opisujemy zalety i wady szpinaku dla psów i doradzamy jak najlepiej karmić nim swojego psa.

Zalety

4 dobre powody, dla których warto jeść szpinak

  1. Szpinak wspomaga układ odpornościowy i zdrowie komórek

    Szpinak zawiera bardzo duże ilości beta-karotenu (4,800 µg/100 g), prekursora witaminy A, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i może zmniejszać zachorowalność na raka i choroby układu krążenia. Poza tym jest to witamina, która wzmacnia wzrok. Zawartość witaminy C jest również bardzo wysoka i wynosi 50 mg/100 g. Ma ona działanie przeciwutleniające i wzmacnia układ odpornościowy. W przeciwieństwie do ludzi, psy mogą same wytwarzać witaminę C w swoim organizmie, ale suplementy mogą być pomocne. Nie należy również zapominać o wysokiej zawartości kwasu foliowego (145 µg/100 g), który jest ważny dla zdrowego rozwoju komórek. Witamina E, silny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy, również występuje w szpinaku w dość dużej ilości.

  2. Szpinak jest dobry na rozluźnienie mięśni, zdrowe serce i mocne kości i zęby

    Szpinak zawiera bardzo dużą ilość potasu (550 mg/100 g), który reguluje zawartość wody w komórkach i ma zasadnicze znaczenie dla serca i nerwów. Potas ma również łagodne działanie odwadniające i odtruwające. Szpinak zawiera również zadziwiająco dużo wapnia (120 mg/100 g) jak na warzywo o tak małej ilości kalorii, który jest ważny dla zdrowia kości i zębów.

  3. Dla szczupłej sylwetki: szpinak ma niewiele kalorii

    Z zaledwie 16 kcal/100 g szpinak nadaje się nawet dla psów na diecie.

  4. Szpinak wspiera procesy trawienne

    W umiarkowanej dawce, kwas szczawiowy przyspiesza trawienie i może zabijać złe bakterie w jelitach. Szpinak zawiera trochę błonnika, który również może wspomagać trawienie.

Wady

4 pułapki, na które należy uważać przy spożywaniu szpinaku

  1. Szpinak zawiera kwas szczawiowy: ryzyko kamicy

    Surowy szpinak zawiera średnio 970 mg kwasu szczawiowego na 100 g szpinaku. Kwas szczawiowy w bardzo dużych ilościach jest toksyczny dla ludzi i psów. Jest on niezdrowy również z innych powodów, ponieważ wytwarza w organizmie szczawian wapnia, który musi być wydalany z moczem. Jeśli pies spożyje zbyt dużo kwasu szczawiowego lub nie może wydalić szczawianu wapnia przez nerki z powodu ograniczonej funkcji nerek lub zbyt małego spożycia wody, może dojść do powstania kamieni nerkowych lub kamicy pęcherza moczowego. Psom, które mają tendencję do problemów z nerkami lub ogólnie piją zbyt mało wody, najlepiej w ogóle nie podawać szpinaku. Psy ras, które są szczególnie podatne na kamicę szczawianowo-wapniową, takich jak bichon frise, Dandie Dinmont terrier, lhasa apso, pudel miniaturowy, sznaucer miniaturowy, shih tzu i yorkshire terrier powinny całkowicie unikać szpinaku. Ale także psy ras, które mają problemy z nerkami, takie jak dalmatyńczyk, nie powinny jeść szpinaku.
  2. Kwas szczawiowy w szpinaku może niszczyć zęby

    Kwas szczawiowy atakuje zęby na trzy sposoby: kwas uszkadza szkliwo, w połączeniu z wapniem tworzy się niebezpieczna płytka nazębna, a organizm zostaje pozbawiony ważnego dla zębów wapnia.

  1. Nie nadaje się dla szczeniąt, młodych psów i psów z zaburzeniami metabolizmu żelaza

    Ponieważ kwas szczawiowy wiąże minerały, takie jak żelazo, ale także wapń w organizmie i staje się szczawianem wapnia, zbyt dużo kwasu szczawiowego pozbawia organizm wapnia i żelaza. Jest to szczególnie niezdrowe dla rosnących psów, takich jak szczeniaki i młode psy, ponieważ ich kości wciąż się rozwijają i potrzebują do tego wapnia. Ale w tym samym czasie, szpinak zawiera dużo wapnia (120 mg/100 g), a także dużo żelaza.
  1. Szpinak często zawiera dużo azotanów

    Azotan jest wchłaniany przez szpinak poprzez glebę w wyniku nawożenia. W organizmie azotan jest przekształcany w azotyn i spowalnia transport tlenu we krwi. Na dodatek może przekształcić się w nitrozoaminy, które mogą być silnie rakotwórcze. Szpinak uprawiany na zewnątrz - najlepiej z upraw ekologicznych - zawiera najmniej azotanów.

Wskazówka: Jak zmniejszyć zawartość kwasu szczawiowego i azotanów w szpinaku

Ale jest na to lekarstwo i zawartość kwasu szczawiowego i azotanów w szpinaku można łatwo zmniejszyć: podczas blanszowania lub delikatnego gotowania szpinaku, kwas szczawiowy i azotany przedostają się do gotującej się wody. Jeśli następnie odlejesz wodę i podasz psu ugotowany szpinak, zawarta w nim ilość kwasu szczawiowego może być zredukowana nawet o 70%, a azotanów o 40-80%.

Jeśli jednak chcesz całkowicie uniknąć ewentualnych niebezpieczeństw, lepiej nie włączać szpinaku do diety psa.

Karmienie

Jak najlepiej podawać szpinak psu

Ugotuj szpinak na wolnym ogniu

Szpinak nie powinien być gotowany długo w zbyt wysokiej temperaturze, gdyż traci wtedy swoje zdrowe witaminy i składniki odżywcze. Jednak, aby zmniejszyć niezdrową i bardzo wysoką zawartość kwasu szczawiowego w szpinaku, należy go delikatnie zblanszować lub gotować na parze, a następnie odlać wodę z gotowania. Metoda ta zmniejsza również zawartość niezdrowych azotanów w szpinaku.

Podawaj szpinak z odrobiną tłuszczu

Aby rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, takie jak witamina E, zostały przyswojone przez organizm, należy dodać do szpinaku odrobinę oleju.

Nie przyprawiaj szpinaku

Nie dodawaj z przyzwyczajenia soli, przypraw lub (zbyt wiele) tłuszczu do szpinaku dla twoich psów. Cebula i czosnek są również zakazane dla psów!

Szpinak z zamrażarki

Mrożony szpinak jest zwykle raz blanszowany i odsączany z wody. W ten sposób traci zarówno azotany, jak i kwas szczawiowy, a więc jest zdrowszy. Również tutaj zalecany jest szpinak z upraw ekologicznych i oczywiście nie powinien być przyprawiony.

Postaw na produkty ekologiczne i regionalne

Produkty ekologiczne są z reguły mniej nawożone niż konwencjonalne i dlatego zawierają mniej azotanów. Organiczny szpinak uprawiany na świeżym powietrzu wiosną i latem zawiera mniej azotanów, które mogą być szkodliwe dla organizmu. Ponadto, ślad węglowy jest lepszy w przypadku produktów regionalnych, które nie były uprawiane w szklarni.

Ile szpinaku może zjeść mój pies?

  • Dzienna porcja pokarmu dla psa wynosi około 3% masy ciała.
  • W żywieniu BARF, część warzywna diety powinna stanowić około 20% całkowitej jej ilości.
  • Z tego dwie trzecie stanowią warzywa, a jedną trzecią owoce. Około 13% dziennej porcji stanowiłyby zatem warzywa.
  • Przykładowe obliczenie: Dorosły pies o wadze 10 kg otrzymuje dziennie porcję warzyw wynoszącą ok. 40 g. Gotowany szpinak może w sezonie od czasu do czasu być częścią tej porcji z innymi warzywami. Mówimy więc o ok. 15-20 g szpinaku dziennie dla psa ważącego 10 kg.

Uwaga: Dawki pożywienia BARF powinny być obliczane indywidualnie dla każdego psa w zależności od jego wieku, rasy, wielkości, wysiłku fizycznego, stanu zdrowia i alergii. Powyższe przybliżone wyliczenie porcji szpinaku ma na celu jedynie orientacyjne określenie, ile mniej więcej warzyw powinien dostawać twój pies.

Na początku podawaj szpinak tylko na próbę i w bardzo małych ilościach

W przypadku psów wrażliwych najlepiej wcześniej zapytać lekarza weterynarii, czy można podawać im szpinak. On najlepiej zna twojego psa, jego indywidualne potrzeby i niedomagania. Jak w przypadku prawie każdej żywności, istnieje ryzyko, że twój pies może być uczulony na szpinak lub po prostu nie trawić go dobrze. W przypadku nietolerancji, szpinak może powodować wzdęcia, biegunkę, a nawet wymioty. Dlatego na początku zawsze zaleca się wypróbowanie szpinaku w bardzo małych ilościach. Jeśli twój pies wykazuje reakcje alergiczne, takie jak obrzęk, problemy z oddychaniem, wysypka, swędzenie, kaszel lub inne objawy alergii, powinieneś oczywiście zaprzestać podawania mu szpinaku i skontaktować się z weterynarzem.

Szpinak dla psa - podsumowanie

Szpinak zawiera wiele cennych witamin i przeciwutleniaczy. Szczególnie beta-karoten, witamina C i witamina E, jak również kwas foliowy są zawarte w szpinaku w silnym stężeniu. Minerały takie jak potas, żelazo i wapń są również obecne w dużych ilościach.

Jednak szpinak zawiera dużo kwasu szczawiowego i często również azotany, które w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla zdrowia. Zawartość kwasu szczawiowego i azotanów można zmniejszyć przez gotowanie. Dlatego też szpinak powinien być zawsze gotowany na parze lub blanszowany, a wodę z gotowania należy wylać. Szczeniętom, młodym psom i psom z problemami z nerkami, szpinaku lepiej w ogóle nie podawać.

Dlatego też, chociaż szpinak może być częścią diety psów, pod warunkiem, że jest gotowany, istnieją inne owoce i warzywa, które są zdrowsze i jeszcze bardziej odpowiednie do codziennego karmienia.

Podany od czasu do czasu gotowany szpinak jest pożywną i miłą odmianą w misce dorosłego i zdrowego psa. 

Fakty i ciekawostki

Jedz szpinak i bądź silny jak Popeye - ale czy na pewno?

Kiedy jest sezon na szpinak?

Szpinak ma sezon w Polsce od wczesnego lata. W zależności od pogody, świeży szpinak jest dostępny od końca marca do czerwca.

Mit o żelazie już dawno obalony

Przez długi czas podkreślano, jak wiele żelaza zawiera szpinak. Zakładano, że wysoka zawartość żelaza w szpinaku dodaje sił. Ale niestety w opis wkradł się błąd: zawartość żelaza w suszonym szpinaku na 100 g została po prostu przeniesiona na świeży szpinak i była dlatego prawie dziesięciokrotnie wyższa niż jest w rzeczywistości. Ale nawet 2,8-3,8 mg żelaza na 100 g świeżego szpinaku to bardzo dobry wynik.

Przechowywanie

Świeży szpinak nawet w lodówce nie zachowuje świeżości dłużej niż 2 dni, a potem bardzo szybko więdnie. Dlatego należy go szybko spożyć.

Skąd pochodzi szpinak?

Szpinak należy do rodziny szarłatowatych i jest rośliną jednoroczną. Jest wysoce prawdopodobne, że przywędrował do Europy z południowo-zachodniej Azji wraz z Arabami. Obecnie uprawia się go w Europie, Azji i Ameryce Północnej.

DigiDogs w innych krajach i językach: DeutschlandGreat BritainUnited StatesPolska
Copyright © 2022 DigiDogs, o ile nie zaznaczono inaczej. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Stopka redakcyjna - Polityka prywatności