Zdrowie

Czy mój pies może jeść szparagi?

Szparagi (nazwa botaniczna: Asparagus officinalis) to bardzo smaczne i niskokaloryczne szlachetne warzywo, które jest bardzo drogie, zwłaszcza na początku sezonu. Szparagi mają tylko 20 kcal/100 g, są więc bardzo niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w witaminy, przeciwutleniacze i składniki mineralne. Jeśli zastanawiasz się, czy twój pies też może jeść szparagi, odpowiedzi znajdziesz tutaj.

Białe szparagi

Tak czy nie?

Tak, psy mogą jeść szparagi. Podając je, należy jednak wziąć pod uwagę pewne kwestie i nie wszystkie psy powinny jeść szparagi. Przedstawiamy zalety i wady szparagów oraz doradzamy, jak najlepiej podawać szparagi psom.

W ofercie handlowej obecne są białe i zielone wypustki, które są pędami tego samego gatunku. Różne kolory wynikają z różnego sposobu uprawy – zielone szparagi wyrastają nad powierzchnię gruntu, a białe rosną przysypane ziemią.

  1. Białe (bielone) szparagi
    Są całe białe, bardzo łagodne i przed zbiorem nie widziały słońca.
  2. Zielone szparagi
    Zielone szparagi rosną nad ziemią i są wystawione na działanie promieni słonecznych. Są one szczególnie aromatyczne.

I białe i zielone szparagi są niskokaloryczne i zdrowe, zielone są nawet trochę zdrowsze, a przy tym zwykle tańsze.

Zalety

6 powodów, dla których warto dawać psom szparagi

  1. Szparagi stymulują przemianę materii i wzmacniają komórki

    Szparagi stymulują metabolizm i oczyszczają organizm. Toksyny są wypłukiwane z organizmu. Szparagi zawierają wiele substancji fitochemicznych, w tym saponiny. Wzmacniają one komórki i mają działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Jednocześnie zwiększają produkcję hormonu stresu - kortyzolu.
  2. Szparagi wzmacniają układ odpornościowy

    Szparagi są bogatsze w kwas foliowy (105 µg/100 g) niż prawie wszystkie inne warzywa i owoce. Kwas foliowy, zwany również witaminą B9 lub B11, jest ważny dla prawidłowego rozwoju komórek. Bierze również udział w procesach wzrostu, tworzenia krwi i podziału komórek. Szparagi zawierają wiele związków fitochemicznych i przeciwutleniaczy. Obecne są również cynk (0,4 mg/100 g) i witamina E (2 mg/100 g), które są silnymi przeciwutleniaczami wspomagającymi układ odpornościowy. Szparagi są bogate w beta-karoten, prowitaminę witaminy A, która jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i może zmniejszać zachorowalność na raka i choroby układu krążenia. Ponadto jest to witamina wzmacniająca wzrok. Obecna jest również witamina C, która wspomaga działanie antyoksydacyjne i wzmacnia układ odpornościowy. W przeciwieństwie do ludzi, psy mogą wytwarzać witaminę C we własnym organizmie, ale suplementacja może być pomocna.
  3. Zdrowa krew

    Szparagi są bogate w żelazo (0,7 mg na 100 g), które jest ważne dla czerwonych krwinek. Czerwone krwinki transportują ważny dla organizmu tlen.
  4. Witaminy z grupy B zapewniają witalność i zdrowe nerwy

    Szparagi zawierają wiele witamin z grupy B, zwłaszcza B1 (0,11mg/100 g), B2 (0,1mg/100g), B6 (0,05 mg/100 g) oraz B9 lub B11, czyli kwas foliowy. Witaminy z grupy B wspomagają prawidłowe funkcjonowanie nerwów oraz zapewniają witalność i sprawność fizyczną.
  5. Odprężone mięśnie i mocne kości i zęby

    Szparagi zawierają dużo potasu, który reguluje zawartość wody w komórkach i jest niezbędny dla serca i nerwów. Szparagi są również bogate w wapń i fosforany, które są ważne dla tworzenia kości i zębów.
  6. Szczupła sylwetka i zdrowe trawienie

    Ponadto szparagi są niskokaloryczne, zawierają błonnik i gorzką substancję - saponinę. Błonnik i substancje gorzkie regulują trawienie i są korzystne dla funkcjonowania jelit.

Wady

Uwaga na ciemne strony szparagów

  1. Szparagi zawierają dużo puryn: zakazane dla psów ze skłonnością do kamicy pęcherza moczowego i nerek

    Szparagi mają stosunkowo wysoką zawartość puryn. Lepiej jest unikać szparagów w diecie psów lub ras psów, które nie potrafią prawidłowo rozkładać puryn. Niektóre rasy psów, takie jak dalmatyńczyk, mają zaburzony metabolizm puryn z powodu wady genetycznej. Inne psy nie są w stanie całkowicie rozkładać puryn z powodu chorób takich jak reumatyzm czy podagra. Prowadzi to do odkładania się złogów w nerkach, pęcherzu moczowym, a także w stawach. W przypadku wszystkich innych psów należy podawać umiarkowane ilości szparagów.

  2. Można uniknąć przykrego zapachu moczu po zjedzeniu szparagów

    Mocz psów po zjedzeniu szparagów może mieć bardzo intensywny i nieprzyjemny zapach. Jest to z pewnością szczególnie nieprzyjemne w przypadku szczeniąt, które nie są jeszcze nauczone siusiana na spacerze. Mocz ma tak nieprzyjemny zapach, ponieważ szparagi zawierają kwas asparaginowy i związki zawierające siarkę. Enzymy rozkładają te związki zawierające siarkę i podczas trawienia wydzielany jest zapach.

    Dobra rada: norwescy naukowcy odkryli, że mocz po zjedzeniu szparagów mniej śmierdzi, jeśli zjadło się wcześniej truskawki. Dzieje się tak, ponieważ truskawki zawierają drugorzędne substancje roślinne - antocyjany. Reagują one z białkami szparagów i w ten sposób hamują wydzielanie zapachu. Ponieważ truskawki są również bardzo zdrowe dla psów, zaleca się podawanie obu tych pokarmów równolegle.

  3. Wzdęcia i nietolerancje pokarmowe

    Szparagi, zwłaszcza surowe, mogą powodować łagodne problemy trawienne, takie jak wzdęcia, a nawet bóle brzucha, biegunkę i nudności. Zwykle można tego uniknąć, gotując je i podając małe porcje.

  4. Pęd nadziemny jest trujący dla psów

    Bardzo niewielu z nas uprawia szparagi. Należy jednak wspomnieć, że górna część pędu szparagów z czerwonymi jagodami jest trująca dla psów. Dla większości psów nie są one śmiertelnym zagrożeniem, ale powodują biegunkę i wymioty. Dlatego należy trzymać psa z dala od roślin szparagów.

Podawanie

Jak najlepiej podawać szparagi psom

  • Surowe czy gotowane?
    Możesz podawać psu szparagi na surowo w małych kawałkach lub w postaci puree, o ile pies je toleruje. Szparagi są łatwiej strawne, gdy są delikatnie ugotowane, a następnie przetarte lub zblendowane, ale zawierają wtedy mniej witamin.
  • Białe szparagi trzeba obrać
    W przeciwieństwie do zielonych szparagów, białe szparagi należy dla psa obierać. Włókna są dość twarde i pies może się nimi zadławić. Końcówki białych i zielonych szparagów należy obciąć (ok. 1 cm).
  • Bez przypraw i masła
    Szparagi są najzdrowsze dla psa bez dodatku soli, cukru ani masła.
  • W sezonie i z regionu
    Bilans ekologiczny wczesnych szparagów lub szparagów importowanych jest bardzo niekorzystny. Dlatego warto poczekać na szparagi z regionu.

Ile szparagów może zjeść mój pies?

Aby określić dzienną dawkę warzyw dla twojego psa, najlepiej skorzystać z wytycznych diety BARF:

  • Dzienna porcja pożywienia dla psa to około 3% masy jego ciała.
  • W diecie BARF porcja warzyw i owoców w karmie powinna stanowić ok. 20% całkowitej ilości.
  • Dwie trzecie stanowią warzywa, a jedną trzecią owoce. Około 13% dziennej porcji stanowiłyby zatem warzywa.
  • Przykład: Dorosły pies o wadze 10 kg otrzymuje porcję warzyw wynoszącą ok. 40 g dziennie. Szparagi mogą od czasu do czasu stanowić część tej porcji. Należy jednak dbać o różnorodność i uwzględniać inne rodzaje warzyw. Mówimy więc o około 15-20 g szparagów na dzień dla psa o wadze 10 kg.

Uwaga: racje żywnościowe w diecie BARF powinny być obliczane indywidualnie dla danego psa w zależności od jego wieku, rasy, wielkości, wysiłku fizycznego, stanu zdrowia i ewentualnych nietolerancji. Powyższe przybliżone wyliczenie porcji ma na celu jedynie dać ci wyobrażenie o tym, jak dużo lub w zasadzie jak mało warzyw powinien dostawać twój pies.

Na początku należy podawać szparagi tylko na próbę i w małych ilościach

Gotowane szparagi są dobrze tolerowane przez większość psów. W przypadku psów wrażliwych najlepiej również wcześniej zapytać lekarza weterynarii, czy można podawać im szparagi. On najlepiej zna twojego psa, jego indywidualne potrzeby i niedomagania. Jak w przypadku prawie każdej żywności, istnieje ryzyko, że twój pies może być uczulony na szparagi lub po prostu nie trawić ich dobrze. W przypadku nietolerancji, szparag może powodować wzdęcia, biegunkę, a nawet wymioty. Dlatego na początku zawsze zaleca się wypróbowanie szparagów w bardzo małych ilościach. Jeśli twój pies wykazuje reakcje alergiczne, takie jak obrzęk, problemy z oddychaniem, wysypka, swędzenie, kaszel lub inne objawy alergii, powinieneś oczywiście zaprzestać podawania mu szparagów i skontaktować się z weterynarzem.

Ciekawostki o szparagach

Sezon na szparagi

Wiosna to sezon na szparagi. W zależności od pogody sezon na szparagi rozpoczyna się w maju, a kończy w czerwcu. Gdy czereśnie dojrzeją, kończy się sezon na szparagi.

Jednak tak zwane wczesne szparagi są często oferowane przed oficjalnym rozpoczęciem sezonu. Dzięki ogrzewanym i zadaszonym polom sezon szparagowy może rozpocząć się o kilka tygodni wcześniej. Bilans ekologiczny wczesnych szparagów nie wypada jednak najlepiej z powodu wielu plastikowych folii. Pola ogrzewane charakteryzują się również wyższym zużyciem energii. Dlatego oczekiwanie na sezon na lokalne szparagi jest opłacalne nie tylko dla portfela, ale także korzystne dla środowiska.

Są również szparagi z importu. W cieplejszych krajach, takich jak Włochy, Grecja, Francja czy Hiszpania, szparagi można zbierać niekiedy o wiele wcześniej, już w lutym. Białe szparagi są importowane nawet z Peru. Z kolei w Azji, Ameryce Południowej i USA uprawia się głównie szparagi zielone, które są również importowane do Polski.

Skąd pochodzą szparagi?

Szparagi pochodzą z południowej i środkowej Europy, Bliskiego Wschodu, a także z Afryki Północnej (Algieria). Uważa się, że jego pozytywny wpływ na zdrowie był znany w Chinach już ponad 5000 lat temu, a wiedza ta została przekazana Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Rzymianie sprowadzili zielone szparagi również do Europy Środkowej. 

Jak rozpoznać świeże szparagi

Świeże szparagi smakują najlepiej. Świeże szparagi można rozpoznać po błyszczącej skórce i zamkniętych główkach. Końcówki nie są jeszcze wysuszone i nie mają żadnych rowków. Świeże szparagi nie dają się zginać, tylko się łamią. Ponadto świeże szparagi skrzypią, gdy się je o siebie pociera.    

Jak prawidłowo przechowywać szparagi?

Szparagi lubią chłód, wilgoć i ciemność. Dlatego najlepiej przechowywać je w lodówce, owinięte w wilgotną ściereczkę, dzięki czemu zachowają świeżość przez około 1-4 dni. Zielone szparagi można również przechowywać w pozycji pionowej w szklance z wodą.

Szparagi można również zamrozić. Należy je jednak tylko wcześniej oczyścić i obrać, ale nie gotować.

Szparagi dla psa - podsumowanie

Tak, psy mogą jeść szparagi. Powinny to być jednak niewielkie ilości, a ugotowane szparagi są często lepiej tolerowane. Ponieważ jednak szparagi są dość drogie, a psy mogą równie dobrze lub nawet lepiej przyswajać witaminy i składniki odżywcze z innych warzyw, szparagi nie muszą znajdować się w diecie psa. Jednak jako smakołyk lub dodatek do karmy szparagi są zdrowe i stanowią mile widzianą odmianę dla wielu psów.

Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy pies nie potrafi rozkładać puryn, cierpi na podagrę lub ma skłonność do tworzenia się kamieni nerkowych i pęcherza moczowego. W takim przypadku lepiej w ogóle nie podawać psu szparagów.

DigiDogs w innych krajach i językach: DeutschlandGreat BritainUnited StatesPolska
Copyright © 2022 DigiDogs, o ile nie zaznaczono inaczej. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Stopka redakcyjna - Polityka prywatności